Kastrering katt

Hos oss tilbyr vi kastrering av hunnkatt og hannkatt.

Vi anbefaler alle som ikke skal bruke katten sin i avl å kastrere den for å opprettholde god kattevelferd ved å unngå uplanlagte kattunger. Kastrering er fellesbetegnelsen hos begge kjønn og begge operasjonene er rutineoperasjoner vi gjør på ukentlig basis

Kastrering hunnkatt

En ukastrert hunnkatt vil ha løpetid hver tredje uke, og den første løpetiden kommer gjerne når katten er 4-6 måneder. Kastrering av hunnkatt innebærer å operere bort livmor og eggstokker slik at katten blir steril, og selve inngrepet tar omtrent 30-45 minutter. I forkant av operasjonen får katten bedøvelse, medisiner og blir barbert på magen. Deretter vaskes operasjonsområdet med desinfiserende såpe og sprit. Katten får også et venekateter for medisinering og en tube i luftrøret for å sikre frie luftveier og gi oksygen. Under operasjonen blir katten nøye overvåket av dyrepleier som passer på at det er en optimal smertelindring og skånsom narkose. I etterkant setter vi på en body slik at katten ikke skal slikke på operasjonssåret. Etter noen timer kan katten dra hjem, og får med resept på smertestillende medisiner som hun skal ta noen dager. I våre priser inngår det alltid en kontroll etter noen dager der vi sjekker at såret ser fint ut og om alt har gått fint.

Kastrering hannkatt

Hannkatter blir kjønnsmodne når de er rundt seks måneder, og en ukastrert hannkatt vil ofte ha et behov for å markere og beskytte sitt revir. Dette gir utslag i for eksempel urinmarkering innendørs og/eller slåssing utendørs. I tillegg er de ukastrerte hannkattene store bidragsytere til uønskede kattunger. Inngrepet for kastrering av hannkatt er vesentlig mindre enn for hunnkatt. Der man hos hunnkattene må inn gjennom magen, gjøres kastrering av hannkatt utenpå kroppen der testiklene naturlig nok sitter. Hannkatten bedøves og det blir lagt inn venekateter for å gi medisiner. I tillegg får katten også oksygen. Inngrepet i seg selv er raskt, og er ofte gjort på 5-10 minutter. Under hele prosedyren blir katten overvåket av dyrepleier. På hannkatt åpnes pungen og testiklene fjernes under kastreringen. Veterinæren setter ingen sting, og katten er klar til og dra hjem etter en times tid. Smertestillende skal gis i noen dager etter inngrepet, og vanligvis trenger ikke hannkattene noen kontroll av såret med mindre det oppstår noe.

Etterbehandlingsråd for nykastrerte katter

Etter narkosen er det viktig at katten har en lunt og rolig sted for å slappe av. Gjerne tilby litt mat i små porsjoner da noen katter kan bli kvalme av narkosen. Vi gir kvalmestillende medisiner på klinikken, men det kan være greit å minske risiko uansett. De aller fleste kattene er noe reduserte samme dag og kveld som operasjonen, men dagen etter er de fleste tilbake til sin vanlige form. Hunnkattene har et sår på magen, så pass på at katten ikke hopper, løper og herjer de første dagene med tanke på sårhelingen. Hannkattene har ikke samme type operasjonssår, så her er det ikke så farlig. Det er viktig at katten ikke slikker på såret, så hunnkattene får på seg body (i noen tilfeller krage) for å unngå dette. Hannkattene bryr seg som oftest ikke om såret, men dersom katten slikker mye kan man sette på en krage. En kastrert katt har lettere for å gå opp i vekt da metabolismen går ned. Vær derfor oppmerksom på vekten og fôring, og bruk gjerne et anbefalt fôr til kastrerte katter.